by on August 27, 2024
13 views

Невероятно звучи, но по думите на Цветозар трюфели има навсякъде, не само в дълбоките горски масиви. „ Касае се за извършване на престъпления срещу финансовата и данъчната система в периода 2020-2022г. На този етап са задържани пет лица, трима са с повдигнати обвинения. На ръба е и е на принципа щом не е забранено, значи е разрешено. На 19 декември му са му повдигнати две обвинения. Именно когато трюфелът расте с най-бързи темпове, ароматът му е най-слаб и той е негоден за консумация. В миналото трюфелът е бил храна само за висшата аристокрация. Истината е, че днес трюфелът е начин на препитание за десетки хиляди българи, а находища с чудатата гъба изникват дори в домовете на хората. Пълнежът се дължи на панетон, кафе и бял шоколад, докато черупката се дължи на млечния шоколад. Направих трюфелите със сирене и шоколад с много мерак по повод качването на групата от село Черни Вит през Бенковската пещера към тракийски град и светилище Чертиград, за да подсладя, поощря и калорийно да подкрепя ентусиазма за няколкочасовото катерене по стръмните пътеки към древната крепост.

design - november books Единият млад и неопитен от далечен град, а другият улегнал и опитен от съседно село. Прасетата успешно надушват миризмата им и също обичат да похапват от скъпия трюфел. 1Извадете маслото от хладилника и го оставете да омекне. Откриването и изкопаване на ценната гъба се извършва от специално обучени кучета, които надушват и вадят трюфела, без да го наранят. Задържани са в момент на теглене на 380 хиляди лева от банков клон в Пазарджик", разкри Албена Кузманова, окръжен прокурор на Пазарджик. Задържаният лидер на ОПГ-то не е осъждан, но има криминалистични регистрации. "В разпоредбите те спадат към гъбите, но са записани като "други" и нямат статут на трюфели - разказва Теодора Чокова. Казвам отглеждат, защото, освен че търсят и събират гъбите, които се намират в гората, имат и амбицията да залесят още 50 декара с дръвчета, заразени с мицел. Затова от бранша са единодушни, че в периода 1 март - 15 май трябва да се въведе забрана за вадене на този вид гъба, защото търсачите много често вадят и малките екземпляри, още "бебета", не запълват изкопаните дупки и така унищожават мицела и естествената екосистема на гъбата.

Ние идваме тук, с моите настоящи съдружници, като ловци на трюфели от 10 години. Зам.-апелативният прокурор подчерта още, че се допуска умишлено бездействие на правоохранителните органи във връзка с дейността на групата, която е действала в продължение на повече от 2 години. Обезателно дръжте саксиите с цветята далеч от него, тъй като може да ги изрови. И макар черният летен трюфел да се вижда на око, намирането на бял се оказва далеч по-сложна задача. Пример за това е находката от 1,3 кг черен трюфел в двора на Радослав от Угърчин, намерена от самия него, докато коси моравата това лято. Понеже жертвата на палежа имала близък полицай, Лулчев бил задържан по този казус за 24 часа и „смачкан от бой". Тези подземни гъби нямат нито корен, нито стъбло, но успешно растат около корените на дърветата. Също така, гъбичките предпазват корените на растенията от мухъл и по-ниски гъби. Трюфелите много често се намират и около корените на храсти - най-вече шипка и хвойна. Трюфелите трябва да се търсят в редки гори, където преобладават дъб и габър. Трюфелите са една от най-скъпите храни на света, а всеки, който е имал щастието да ги опита, остава запленен от техния вкус.

Безплатна снимка : растение, плодове, зрънце, храна, продукция, ягода ... А тези 40 кг трюфели може да ги добиеш и за 3-4 седмици. Първо трябваше да осигурим гората, където да можем спокойно и законно да вадим гъбите. Така се запазва влагата в гъбите. Те умеят единствено да душат около дърветата и да разбират къде се намират безценните грудки. Постоянно трябва да се следи нивото на рН на почвата, наличието на вредители и плевели, за да се предотврати животни и насаждения така. По неофициални данни у нас търсенето на трюфели е начин на препитание на над 10 хиляди души, а съществуват села с население 400-500 души, от които 200 са активни търсачи. В наши дни може да бъде част от менюто на всеки българин. Зам.-окръжният прокурор на Пазарджик Живко Пенев добави, че по разследването са разпитани вече над 50 свидетели, за издирване са обявени множество лица. Във Франция, Италия, Хърватия има места, които вече са популярни, посочи Димитров. Можете да си купите разсад, чиято коренова система вече е заразена с мицел от трюфели. Освен това браншовиците са категорични, че са необходими и законови промени, които да въведат и курс на обучение за всеки желаещ да стане търсач, преди да се издаде разрешително, по подобие на ловците, за да може да се гарантира съвестно и регламентирано вадене от почвата.
Be the first person to like this.