by on May 26, 2024
95 views

Търсачи на трюфели стрелят на месо по натрапници, които навлизат в района им, а саморазправата минава в графата "инциденти по време на лов". Те направиха шествие до граничния пункт „Дунав - мост", а след това изразиха своето несъгласие пред сградата на Общинската и Областна управа. Те се заканиха, че ако не бъдат чути , ще направят митинг на жълтите павета в столицата. Предвижда се блокада на пътя Русе-София. Събирачи на трюфели от Североизточна България се събраха на протест в Добрич. Днес тя обмисля производството и на други козметични продукти, разбира се, произвеждани екологично, безотпадъчно и иновативно. Така налаганият патентен данък, като размер не е фрапиращ, но той налага други тежести - административни или парични, които са тежки за събирачите, защото техният труд е сезонен - до 3 месеца. Допълнителните тежести върху нашата дейност не са приемливи, защото ние имаме и много други разходи при упражняване на нашата дейност", каза Иванов.

Orca Illustrations set -part 1 design illustration ui ux vector Мярката беше въведена като защита срещу разпространението на Африканската чума. Брането на трюфели временно беше забранено в някои райони на страната, заради избухването на огнища на африканска чума по свинете. Банда мъже преби две жени от Смядово заради ценната гъба. Трюфелите са и едни от най-скъпите храни в света, струващи стотици или дори хиляди долари за килограм. Много често е препоръчително да не се белят трюфели, дори ако техният перидий, кората на трюфела, е малко твърд. Заповедта да не се влиза в горите се отнася единствено за хората, които се занимават с лов на трюфели. Смята се, че хората, които се занимават с това у нас са към 10 хиляди, само че броят им не е непрекъснат, тъй като някои се отхвърлят, когато цената им понижава в международен мащаб. Необходими са около 5-6 месеца за обучението им. Моментът на обучението е също важен, като е най-добре да започнете с това след 5-я или дори 6-я месец, когато питомеца ви ще може доста по-лесно да усвоява сложните навици. За да ви демонстрирам ефекта, ще ви споделя, че миналата година продавах около 100 кг трюфели на седмица. За искания данък билкарите разбират съвсем скоро по думите на Росен Иванов - председател на Асоциацията на търсачи на трюфели.

Бонбони и трюфели микс (според наличността) - M… За да търсиш трюфели, трябва да си доста луд. Белият трюфел е доста по-рядък вид. Това е най-скъпият вид трюфелиСвежи бели трюфели&n.. Цената на този вид гъба е много висока. Не може да приемем това, защото брането на билки, трюфели и гъби е сезонна дейност. Ако не искате да си хвърлите хладилника после, непременно сложете трюфела в съд с капак, защото миризмата му е ужасно силна. Ако пък имаш един трюфел, от него излизат още пет трюфела. Ако е добре обучено, може и да не ги нарани със зъби. Търсачите на трюфели смятат, че държавата съзнателно ги държи в сивия сектор, тъй като още преди две години са предложили законодателни инициативи, които да регламентират събирането и износа на трюфели, но оттогава нищо не е направено. Рядкостта е основен фактор за високата цена на трюфелите. По този начин, честото хапване, дори и на малки количества трюфели, може да ни помогне да запазим кожата си по-млада и по-сияйна за по-дълго време.

Минимумът е около 200 тона на година от различните видове. Сърните също ги намират и ядат, но дивите прасета навлизат много надълбоко - виждал съм ями по 50-60 сантиметра, издълбани от тях. Неслучайно най-големите конкуренти на ловците на трюфели са дивите прасета, когато, като ги изядат, отделят феромони, което е важно за техния начин на живот. Но спорите на царевичните гъби се разпространяват през стомасите на животните. Може да се използва с различни други хранителни добавки, като меко сирене, варен чесън и дори гъби! Може да се поставят и в съд с ориз, макар че така губят част от влагата и аромата си. В Силистренско тя важеше за срок от 3 месеца, докато в Добрич беше въдедена 10 километрова забранителна зона за събирачите на трюфели около свинекомплексите. Внасянето на нов данък към определена община би ограничил тяхната дейност, обясниха ловците на трюфели. Те протестират срещу искания патентен данък, който би утежнил тяхната дейност. Росен Георгиев - председател на сдружението на берачите на трюфели в община Долни чифлик, Варненска област и членове на сдружението, се срещнаха с директора на Горското стопанство в Старо Оряхово, за да обсъдят ограниченията, които са им поставени за бране в района на държавното ловно стопанство „Шерба", които им налагат да извършват тази дейност в 10-километрова зона около стопанството.
Be the first person to like this.