by on June 11, 2024
89 views

Койкерите се поддават лесно на обучение и няма да срещнете трудност да ги научите да разпознават аромата на трюфели. Ако растенията са млади, е по-добре да ги предпазите с полиетиленов филм. Всъщност невежи копаят и вадят дори зелените трюфели, които нямат специфичния аромат, заради който са толкова ценни за кулинарията, и все пак ги пласират. „Очаква се в Закона за горите, най-после да вкараме текст, който да ограничи използването на определени инструменти и да се завиши контролът относно това копане", казва още ловецът на трюфели. В много румънски ресторанти гъбите се търсят и това е трайна тенденция, която се очаква да се запази и в бъдеще. За това е необходимо да се борим с плевелите. Необходимо е да се правят големи инвестиции и да се чака дълго време за реколтата. Търсенето на трюфели с прасета водело до доста големи загуби, затова започнало и обучението на кучетата. За да търсите кралски гъби, използвайте специално обучени кучета (те получават мляко с добавка на гъбен бульон, а по-късно - тренират с пръчка, разтрива се с трюфели) и прасета. Малко по-късно във Франция учените успяха да проведат още един експеримент за отглеждането на черни трюфели. На този фон Mинистерството на земеделието издаде временна заповед за събирачите на деликатесните гъби, за да може секторът да излезе на светло.

На избраното място не трябва да има друг мицел, те ще се конкурират помежду си. 7. На половината от всяка дупка се поставя подготвената почва, а отгоре - правилното количество мицел. Съставки: Акациев мед от Унгария 98.9%, черни трюфели /tuber melanosporum/, натурални аромати. При отглеждането на черни трюфели е много важно да не се използват млади дъбове, а именно разсад - в този случай можете да постигнете добри резултати. Първо, вземете мазни разсад или лешници, които заразяват мицела от черни гъбички. И какво по-хубаво от това - много българи да се докоснат до това съвършенство на природата. За да намерите диво животно, открито гъби, природата е предоставила и този момент - трюфелът има деликатен аромат. Така че е напълно възможно да се разрастват трюфели при изкуствени условия, особено след като добивът на такива стопанства ще бъде няколко пъти по-висок, отколкото в природата. „Съветвам производителите да държат в тайна създаването на градини с микоризирани фиданки, тъй като не са рядкост кражбите, включително и от съседи", посочи Николета Симон и допълни, че самата тя и колегите й се стараят да бъдат дискретни, когато работят на място. Цената на лешника варира от 3 евро за килограм небелен лешник до 7 евро за чистата ядка.
Retail Advertising Illustration abstract brand business cart character colors design digital doodle flat gradient graphic illustration illustrator marketing neon orange red shop vector
От 60 до 120 лв/кг варира стойността на горския трюфел. Добивът на летен черен трюфел е между 120 кг и 150 кг на хектар. Статистиката показва, че годишният ни експорт на трюфели е 150 - 200 тона. Ние искаме да се върне миналогодишният модел до създаването на Закон за трюфелите - тоест когато отидем до пункта на всеки продаден трюфел ни се удържаха по 10 процента данък от изкупвачите, които бяха длъжни да го внесат към държавата", каза пред БТА Елеонора Терзиева, която е търсач на трюфели от 10 години. "Целта е да си плащаме за месеца, в който ще работим. Успешно земеделие се прави с наука и именно на това залагат италианските предприемачи, които предлагат у нас и в северната ни съседка отвъд Дунава пълно съдействие при развитието на този бизнес, включително при търговска реализация на продукцията. Те бяха уличени, че за 6 месеца са препрали пари чрез извършване на данъчни престъпления за 50 милиона лева на територията на няколко области, включително Пазарджишка, като само за препраните 50 милиона лева за 6 месеца дължимото ДДС към държавата е 12 млн. Трюфелите, включително летния, се изкупуват изцяло на италианския пазар и се използват в преработвателната индустрия.

Реколтата на дръвче е около 30 кг лешник, при 700 дръвчета на декар количеството достига над 1 тон. Имаше и по-големи екземпляри в природата, около 1 кг. Още през третата година от засаждането на лешника има плодове, а през седмата година добивите са около 4 кг, достигат до 30 кг към десетата година. 9. От горе е необходимо да се подготвят подготвените листа, мъх и клони и отново изобилно да се налива вода, но вече около всяка дупка. Използването на хербициди с амониев глюкофосфат е разрешено, но само в малки количества и в случай на необходимост. Калорийното съдържание на царевичната гъба не е високо, за 100 грама има само 24 калории. Италия успява да прави огромен бизнес от трюфелите - не само в сферата на кулинарията, но и по отношение на туризма. Оптималната площ за първоначално засаждане на микоризирани с трюфели дръвчета е не повече от 2 дка. Все повече нараства интересът към култивирано отглеждане на фиданки от лешник, чиито трюфели са заразени с мицела на трюфел.
Be the first person to like this.