by on June 23, 2024
80 views

Въпреки че точните цифри - включително тези, публикувани от българското правителство - не могат да бъдат проверени, е известно, че в Италия съществува черен пазар на трюфели. Добре е пътуващите в тази част на България да предвидят обходен маршрут. Трюфелите се срещат в цяла България. В нея ще бъдат предложени и текстове, които уреждат и добива на трюфели, тъй като в момента тази дейност се извършва извън всякаква регулация. В момента има действаща работна група за промяна в наредбата, която урежда регулацията за добив на недървесни горски продукти. В момента в северната ни съседка активно се работи върху създаването на законодателна рамка, която да регламентира режима за добиване на трюфели. На пътя на изход от Русе към София от рано сутринта започнаха да се събират събирачи на билки и на трюфели от цялата страна. Това е причината близо 1000 трюфелджии от цялата страна да се съберат на протест в Русе.

В същото време в голямата си част естествените находища на трюфели са в горски територии, което пък следва да се съобрази и с ползвателите на дървесина. Да не се бърка с шоколадови изделия със същото име, Tuber Albidum pico трюфели са вид гъба, която расте в близост до корените на някои дървета. В същото време в България обилните дъждове се изляха точно тогава, когато мицелът на трюфела се развива. Ако не искате да си хвърлите хладилника после, непременно сложете трюфела в съд с капак, защото миризмата му е ужасно силна. Компания на тази дейност прави кастилският сапун, който Кейси започва да произвежда от нуждата да си осигури продукти, с които е свикнала в ежедневието си. На пръв поглед е трудно да съчетаем черешите и трюфелите, но след разговор с Кейси Ангелова, родена в Бруклин, Ню Йорк, а днес живееща в Кюстендилско, разбираме колко много всъщност си подхождат те. По-късно беше определена и глоба от 10 000 лева, ако събирачите бъдат заловени да събират повторно ценните гъби извън срока, определен от Законопроекта за трюфелите, който е внесен в Комисията по земеделието и храните на Народното събрание. Внасянето на нов данък към определена община би ограничил тяхната дейност, Tuber Albidum pico обясниха ловците на трюфели. При събиране на трюфели, в зависимост от валежите, събирачите на този вид гъба преминават от една община към друга.

Росен Георгиев - председател на сдружението на берачите на трюфели в община Долни чифлик, Варненска област и членове на сдружението, се срещнаха с директора на Горското стопанство в Старо Оряхово, за да обсъдят ограниченията, които са им поставени за бране в района на държавното ловно стопанство „Шерба", които им налагат да извършват тази дейност в 10-километрова зона около стопанството. Търсачи на трюфели стрелят на месо по натрапници, които навлизат в района им, а саморазправата минава в графата "инциденти по време на лов". Ако сравним този процес с обикновените гъби, всичко е ясно: спорите се носят по въздуха или през водата. Ако видчерни и бели свежи трюфели те трюфел, който се подава над земята или има дръжка, бъдете сигурни, че грешите в преценката си. Ако е добре обучено, може и да не ги нарани със зъби. Шипочане. Дестилерията получава необходимите лицензи и започва да работи през 2022 г., тоест черешовата ракия на Кейси и Ангел е все още млада. Кейси и съпругът ѝ Ангел живеят в България от дълги години, а през 2017 г. Събирачи на трюфели от Североизточна България се събраха на протест в Добрич.

Той и Синьори откриват, че доста от познатите видове замразени черни и бели трюфели трюфели се срещат и в българските гори. В суров вид трюфелите могат да се добавят в различни видове сосове. Учени от Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР) към Селскостопанска академия в сътрудничество с експерти от Лесотехническия университет, специалисти по икономика на селското стопанство и управление на ресурсите, както и земеделски производители на овошки участват в колектива на Оперативна група „Агромид Трюфел ДЗЗД", разработваща проект „Микоризиране на фиданки и плододаващи овощни видове за производство на трюфели", който е финансиран по подмярка 16.1 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Берачи на трюфели искат да бъде стеснен обхватът на буферната зоната около ловното стопанство "Шерба", за която е наложена забрана за достъп, както и регламент за добив. Търсачите на трюфели смятат, че държавата съзнателно ги държи в сивия сектор, тъй като още преди две години са предложили законодателни инициативи, които да регламентират събирането и износа на трюфели, но оттогава нищо не е направено. Освен това смятат, че ограничението не се отнася за други групи, които също могат да станат потенциален източник на разпространение на болестта. Те смятат, че забраната да обикалят горите с кучетата е дискриминационна.
Be the first person to like this.